Tentoonstellingen

De slaapbank die ogen opende

Zeven ontwerpers reageren op de klassiekers van Martin Visser

In 2020 is het zestig jaar geleden dat toonaangevend Nederlands vormgever Martin Visser (1922-2009) zijn beroemde BR02 slaapbank ontwerpt. Hij doet dat voor Nederlands meubelproducent Spectrum. Het meubel is sindsdien onafgebroken in productie, net als veel andere gewilde ontwerpen van de vormgever uit de jaren zestig. Ook nu nog zijn ze vernieuwend, ruimtelijk én geliefd.

Photo: Benning & Gladkova 
Galerie Eenwerk / Barend Koolhaas

Visser is jarenlang hoofdontwerper van Spectrum en verbindt andere belangrijke ontwerpers aan het bedrijf zoals Constant Nieuwenhuys, Benno Premsela, Friso Kramer en Gerrit Rietveld. Hij verzamelt in die tijd werk van Cobra kunstenaars en laat zijn huis ontwerpen door Rietveld.

Om het jubileum van de BR02 te vieren hebben zeven topontwerpers uit Nederland zich laten inspireren door ontwerpen van Martin Visser. Toonaangevende ontwerpers als Marcel Wanders, Kiki Van Eijk, Richard Hutten, Jan des Bouvrie, Carolina Wilcke & Reinier Bosch, Piet Hein Eek en Sabine Marcelis geven Martin Visser een hedendaags eerbetoon.


In 2012 hield het Bonnefantenmuseum in samenwerking met het Kröller-Müller Museumeen grote overzichtstentoonstelling getiteld
Martin Visser, verzamelaar, ontwerper, vrije geest
Een halve eeuw intense betrokkenheid met de avant-garde op het gebied van kunst, meubelontwerp en architectuur.

In de tentoonstelling:

  • Ruim honderd kunstwerken (schilderkunst, sculptuur, fotografie, werken op papier)
  • Werken in situ van Daniel Buren, Sol LeWitt, Richard Long en Lawrence Weiner in de jaren zestig en zeventig speciaal voor Vissers huis in Bergeijk geconcipieerd, worden in het Bonnefanten opnieuw uitgevoerd.
  • Uitgebreide selectie archiefmateriaal waaronder brieven en ansichtkaarten van kunstenaars.
  • Acht belangrijke meubelontwerpen van Martin Visser.
  • Recent gemaakte interieurfoto’s van de hand van fotograaf Johannes Schwartz geven een beeld van hoe het leven temidden kunst, design en architectuur eruit kan zien.
  • Een speciaal vervaardigde maquette geeft inzicht in de bijzondere architecturale ingrepen van Aldo van Eyck in het oorspronkelijke ontwerp van Gerrit Rietveld uit 1955.

Bij de tentoonstelling verscheen een catalogus met bijdragen van: Evert van Straaten, Paula van den Bosch, Liz Kreijn, Carel Blotkamp, Paula Feldman, Guus Vreeburg, Marijke Kuper, Francis Strauven, Kris Dittel en Johannes Schwartz. De catalogus is nog verkrijgbaar via de webshop van het Bonnefantenmuseum.

pagina’s 182

formaat 26 x 23 cm

prijs € 29,50

Martin Visser verzamelaar, ontwerper, vrije geest
artikel van Madeleine Steigenga op architektuur.nl (13-03-2012)

The Martin Visser Home Collection
artikel van Domeniek Ruyters op Metropolis M (12-03-2012)


In het Kröller-Müller Museum zijn ruim 400 werken onder de noemer ‘Voorheen collectie Visser’ ondergebracht.  Het betreft internationale avant-garde uit de jaren 60 tot heden uit de voormalige collectie Visser, waaronder werken van Anselm Kiefer, Richard Long en Ellsworth Kelly, Jenny Holzer, Dan Flavin en A.R. Penck.